Nya kontokortsregler gör att krogarna nu motar Olle i grind genom att installera egna bankomater.
Oscar Matsal och bar har haft en sedan länge och nu hakar även Memento Palace och Allstar på.
– Systemet är inte anpassat till barmiljö, säger Gert Sjögren på Oscar.

Cash is king på allt fler krogar i Sundsvall. Anledningen är de nya säkerhetsregler som gäller från kortföretagen. De innebär en övergång till att varje köp måste göras med chip och pinkod, i stället för som tidigare med en så kallad slip som kunden skriver under, en regel som träder i kraft till halvårsskiftet.Systemet är säkrare, men tar betydligt längre tid då varje kund själv måste godkänna beloppet och knappa in sin kod på en kortdosa. Under tiden är den kassan låst och personalen kan alltså inte ta betalt av andra gäster under tiden. För krogarna innebär det minskad omsättning och för gästerna längre väntetid.uttagsautomat
– I dag kan bartendern dra kortet för att sedan direkt ta hand om nästa gäst. Med det nya systemet med chip och pinkod tar momentet betydligt längre tid vilket drabbar både oss och gästerna, säger Gert Sjögren.

Tar för lång tid
Redan under sommaren 2009, när det nya systemet började komma på tals, installerade därför Oscar Matsal och bar en egen uttagsautomat inne i restaurangen. I och med de nya kontokortsreglerna menar Gert Sjögren att kontanter är det enda alternativet, nackdelarna med korthantering är för många.
– För det första handlar det om att det blir en sämre effekt, vilket drabbar både oss som inte hinner serva lika många gäster och gästerna själva som tvingas vänta betydligt längre på att få sin drink serverad. Dessutom blir det en betydligt dyrare hantering i och med att chipdosan inte är integrerad i kassasystemet. Sammantaget skulle vi därför tvingas höja priserna, säger Gert Sjögren.

Bankomater en lösning
En annan aspekt han ser en uppenbar fara i är säkerhetsdelen, då gästerna själva ska knappa in sin fyrsiffriga kortkod mitt i barvimlet.
– De här dosorna måste ju stå helt öppet på bardisken så att gästerna kan komma åt dem, det kommer alltså inte att finnas någon sekretess alls som det gör vid en bankomat. Vem som helst kan stå bakom dig och titta vad du slår in för kod och sedan vänta på dig utanför.
Autocash som står för uttagsautomaterna bekräftar också att trycket på automaterna ökar kraftigt i restaurangmiljöer, Sundsvall inget undantag. Såväl Allstar som Memento Palace har bestämt sig för att likt Oscar nu också installera egna bankomater.
– Det kommer inte att fungera i praktiken annars, det finns inte en chans att vi kommer att hinna med och vi kommer i så fall att tappa för mycket försäljning. Så det här är enda möjligheten, att ha egna uttagsautomater, säger Filip Kulhan på restaurang Memento.

Läs hela artikeln här!