Det är reda pengar som gäller på krogen. Medan banker och kortföretag tar grepp för att minska kontanthanteringen är utvecklingen den omvända i restaurangvärlden. Klubbar och barer köar i dag för att installera egna uttagsautomater.

– Kortmaskinerna saktar ner kassorna å det bedrövligaste. På en nattklubb säljer du till många på kort tid. Då är det väldigt viktigt att ha ett smidigt flöde, säger Annelie Telford, vd för Debaser.

Rockklubbsföretaget kommer inom kort att placera kontantautomater på sina ställen i Malmö och Stockholm, som komplement till kortanvändningen. sydsvenskan skriver om bankomat på krogen

– Vi är i grunden positiva till att kontanter försvinner och tycker egentligen att det här är fel väg att gå. Men korthanteringen påverkar omsättningen i baren alltför negativt, säger hon.

Boven i dramat är kortutgivarnas nya regler för korthantering som infördes vid årsskiftet. Dagens kortterminaler måste kunna läsa chip och kunderna ska själva slå in sin pinkod.

– När en öl i baren kostar 48 kronor och gästerna ska betala en i taget tar det alldeles för lång tid. Dessutom glömmer folk sin kod eller slår fel. Hade jag en pälsaffär kanske kort skulle ha fungerat, men inte för oss, säger Joakim Olin, delägare i The Tivoli i Helsingborg.

Hans klubb fick en uttagsautomat på gatan utanför entrén redan i höstas och införde samtidigt ett kontantkrav i baren.

– Det har höjt omsättningen med nästan fyrtio procent. Dessutom slipper vi betala bankavgifter till kortföretagen och personalen får mer dricks. För oss har det inneburit många fördelar, säger Joakim Olin.

Han kan visserligen se positiva sidor med kort.

– Men då måste kortutgivarna ta fram smidigare och bättre system.

The Tivoli använder sig också av ett laddningsbart medlemskort som medger en lika smidig hantering som kontanter.

– Sittande gäster i restaurangen kan fortfarande betala med kort.

Kulturbolaget i Malmö säger nej till kortbetalning i baren, men i entrén är det OK.

– Det måste ske en teknologisk utveckling för kort. Innan dess har vi ingen anledning att ändra oss. Där­emot skulle vi gärna sätta upp en uttagsautomat utanför på gatan, om det gick att hitta ett bra ställe att ha den på, säger delägaren Attila Juhasz.

Clemens Wantschura är utvecklingschef för Sveriges hotell- och restaurangföretagare (SHR). Hans organisation deltar i Finansförbundets kampanj – Kontantfritt.nu. Samtidigt har han stor förståelse för att enskilda företagare installerar uttagsautomater.

– Restauranger som har en snittavkastning på ett par procent får så klart jättebekymmer om omsättningen går ner kraftigt när de normalt säljer som bäst. Det kan i värsta fall innebära deras konkurs. Men på samma gång är det helt fel att lämna ett säkrare betalsystem för något som är mindre säkert.

Nackdelarna med långsam korthantering finns i hela Europa, men det är bara i Sverige som det hittills hunnit växa till ett reellt problem.

– Det beror på att vi är bäst på att betala med kort och att vi har en krogkultur där det mesta dricks under några få timmar under helgerna. I till exempel England dricker folk öl under hela veckan, säger Clemens Wantschura.

Läs hela artikeln här!