Nattklubbarna föredrar kontanter före kort. Nu jobbar branschen för att installera uttagningsautomater intill dansgolven.

Det gäller att sälja till så många som möjligt så fort som möjligt på krogen.

Kortmaskiner saktar in tempot rejält och det här vill branschen råda bot på. Då banker och kortföretag gör allt för att försöka minska kontanthanteringen händer det motsatta just nu på krogen. Klubbar och barer köar för att installera egna uttagsautomater. Uttagsautomat på krogen

Rockklubbsföretaget Debser är ett exempel på det, skriver Sydsvenskan. Inom kort kommer klubben att placera kontantautomater på sina ställen i Malmö och Stockholm, som komplement till kortanvändningen.

– Vi är i grunden positiva till att kontanter försvinner och tycker egentligen att det här är fel väg att gå. Men korthanteringen påverkar omsättningen i baren alltför negativt, säger Annelie Telford, vd för Debaser till Sydsvenskan.
Det som gjort att klubbarna blivit extra angelägna just nu till att skaffa uttagningsautomater är för att det infördes nya regler vid årsskiftet.

Kortterminalerna måste numera kunna läsa chip och kunderna ska själva slå in sin pinkod. Företagen måste också köpa in terminaler och betala kortavgifter.

– När en öl i baren kostar 48 kronor och gästerna ska betala en i taget tar det alldeles för lång tid. Dessutom glömmer folk sin kod eller slår fel, säger Joakim Olin, delägare i The Tivoli i Helsingborg.
The Tivoli fick en uttagsautomat på gatan utanför entrén i höstas och införde samtidigt ett kontantkrav.

– Det har höjt omsättningen med nästan fyrtio procent, säger Joakim Olin.
Det diskuteras en internationellt en lösning kring det här där korten kommunicerar via radiovågor. När man handlar något till ett lägre belopp krävs ingen godkännande pinkod. Sveriges hotell- och restaurangföretagare. SHR, har föreslagit en liknande mer omedelbar lösning som också går ut på att kortköp till lägre belopp godkänns med användande av chip, men utan krav på pinkod.

Läs hela artikeln här!